Een gat in mijn buik,

De dagen in Zuidlaren zijn werkelijk voorbij gevlogen. Terwijl ik niet veel meer heb gedaan dan dat ik in Grootebroek zou doen. Kortom veel rusten / liggen en vooral veel niets doen. Wel ben ik elke dag even met de rolstoel op pad geweest en heb op die manier kunnen genieten van de buitenlucht. Dit hield wel in dat ik elke dag redelijk vroeg uit de veren moest, want ‘s middags was het te warm om buiten te vertoeven.

Tijdens mijn verblijf in Zuidlaren heb ik eindelijk weer eens een groot deel van mijn familie gezien. Sommigen familieleden had ik al bijna een jaar niet gezien en dan is het toch fijn om ze weer eens te zien. Ook kwam Fanny nog een dagje op bezoek, voordat ze met haar moeder en broer naar een volksdansfestival in Odoorn zou gaan.

Donderdagochtend zijn we vervolgens vertrokken naar het VUmc voor het plaatsen van de PEG-Sonde. Aangezien de artsen mij hadden verteld dat ik nuchter moest zijn had ik al vanaf 00.00uur niets gegeten. Maar eenmaal in het VUmc aangekomen bleek dat ik pas om 14.30uur aan de beurt was. Kortom ik kon wachten en had ‘s ochtends nog best iets kunnen eten.

Niet dat ik honger had, maar daardoor heb ik de hele dag vrijwel geen kcal binnen gekregen, terwijl ik er elke dag 3000 nodig heb. Kortom ipv dat de sonde me voorzag van extra kcal zorgde het er in eerste instantie voor dat ik nog flink wat mis liep.

Om 14.15uur werd ik vervolgens opgehaald door patientenvervoer om op ‘transport’ te gaan naar de afdeling maag- lever- darmziekten. Dus ging ik samen met mijn vader, moeder en eline op pad. Daar stonden de twee meest ervaren artsen klaar om mij de sonde in te brengen. De afdeling Hematologie had hier speciaal om gevraagd, aangezien ik een patiënt ben met een verhoogd risico en ze mij geen volledige roes durven te geven. (Een volledige roes kan er namelijk voor zorgen dat de ademhaling verslechterd).

Doordat ik slechts een lichte roes kreeg, had ik het ware genoegen om alles mee te maken. Dus mond open, slang met zuurstof in je neus en gaan met die banaan. Slang naar binnen wat wroeten, hoesten, kuchen en ondertussen kun je meekijken via een mooi 40″ lcd scherm dat recht voor je gezicht hangt. Kortom werkelijk fantastisch, niet waar? Als het goed is krijg ik nog een filmpje van het hele verhaal, zodat jullie ook kunnen genieten van wat ik heb mogen ervaren D

Op het moment dat de slang eenmaal binnen in mijn maag zat, hebben ze dmv een lamp bepaald waar de slang naar buiten moest komen. Daar is vervolgens een incisie gemaakt waar de sonde door naar buiten kwam. Vervolgens een voerdraad via de endoscoop (de slang met camera die via mijn mond was ingebracht) de sonde aangebracht. Gelukkig werd die ingesmeerd met wat glijmiddel, zodat het geheel soepel naar binnen kon glijden en door de incisie weer naar buiten.

Wat ik alleen niet snap is dat ze geen fatsoenlijke smaak aan dat glijmiddel kunnen geven. Want als ik over de Wallen in Amsterdam loop, zie ik toch meer dan één smaak glijmiddel in de etalages staan.

Na het plaatsen van de sonde ben ik teruggebracht naar de afdeling 3B. Rond een uur of 17.00 is eline vervolgens naar huis gegaan. Vanaf het moment dat ik op de afdeling terug kwam, kreeg ik last van veel pijnscheuten, rondom mijn sonde. Dus vroeg ik om pijnstiling. Na eerst paracetamol en een sterkere pijnstiller te hebben gekregen, kreeg ik vlak voor het slapengaan, eindelijk, morfine. Gelukkig maar, want anders had ik door de pijn echt niet kunnen slapen. De PEG-Sonde in mijn buik,En nog een keer een foto van die mooie slang,
Wat ook hielp is dat mijn moeder de hele nacht bij mij is gebleven. Ze hadden mij speciaal een kamer gegeven met twee bedden, zodat er iemand bij mij kon blijven slapen. Want voor het eerst sinds 1,5jaar zag ik een opname dit keer niet zitten. Tevens kon mijn moeder me zo helpen met aankleden, zodat ik niet afhankelijk ben van de verpleging.

‘s Ochtends kwam Drs. O. Visser en Drs. Issa nog even langs om te kijken hoe het met me was. Daarna begon het wachten op de Sonde-verpleegkundige. Daarna konden we eindelijk naar huis en om half 3, kwam ik dan ook gesloopt thuis. Direct de sonde getest en gelukkig werkte die zonder problemen. Wel merk ik dat mijn maag nog flink moet wennen aan de sonde. Want zodra ik eet, krijg ik nog heftige steken in mijn maag. Maar dat schijnt normaal te zijn bij een ‘verse’ wond.

This entry was posted on zaterdag, augustus 2nd, 2008 at 11:47 and is filed under Leukemie. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can Geef een reactie, or trackback from your own site.

12 Responses to “Een gat in mijn buik,”

  1. Reactie van Fanny:

    Je ziet er weer lekker uit, zo’n slang geeft een mens toch wat extra’s P
    Hoe speel je het trouwens toch elke keer weer klaar je graft aan sex te koppelen: glijmiddel en hulpstukken….;)
    Nee hoor, ik ben allang blij dat je je gevoel voor humor niet bent verloren en het mentaal allemaal weer wat beter gaat. Geniet van je uitbreiding van de spelletjesvoorraad en tot woensdag!?
    X

  2. Reactie van Opa, oma ome Geert:

    Hallo Noel,
    We hebben weer kennis kunnen nemen van je ervaringen van de laatste weken. Vooral dat je genoten hebt van een leuke vakantie in het Drentse Zuidlaren. Dat was mooi man! Minder leuk was de behandeling in het ziekenhuis. Maar de plaatsing van de sonde is volledig geslaagd hebben we begrepen en werkt kennelijk perfect. De foto’s zijn heel duidelijk en liegen er niet om. Je humor is prijzenswaardig. Zo hou je de moed erin. Je zou eventueel ook actie kunnen gaan voeren voor een medisch verantwoord volledig gearomatiseerd smaakvol glijmiddel. Suggestie b.v. Walstreet Aroma. Vraag: Hoeveel gram moet je wekelijks aankomen voordat de sonde eruit mag? Sterkte en beterschap.

  3. Reactie van Matthijs:

    Hee dude, wat een gedoe allemaal! Ben blij dat je de benodigde KCAL binnen krijgt nu. Scheelt je ook een hoop extra energie om niet steeds astronomische hoeveelheden te moeten eten denk ik? En wat ze hier boven zeggen klopt ook: je houdt de humor er wel in, heel belangrijk!! Sterkte! Grtz M.

  4. Reactie van Kees Sonja Lars en Thom:

    We waren allemaal blij te horen dat de sonde plaatsen goed is verlopen, hopelijk is je lichaam er snel aan gewend zodat je er geen last van hebt. Laat nu de calorieen maar komen zodat je lichaam hard aan je herstel kan gaan werken. Wat betreft het glijmiddel, misschien hebben ze wel een ideeenbus in het ziekenhuis dan kun je daar een kaartje ingooien. Wordt je misschien nog wel beloont met een leuke prijs. Grote Magnum bv is erg goed voor jou op dit moment.
    We wensen je in ieder geval veel succes met je herstel.

    Veel liefs

  5. Reactie van Naomi:

    Heey Noël,

    Gezien de foto’s moet je inderdaad wel een paar kilo aankomen, maar ik hoop dat dat snel lukt met de sonde. Lijkt me toch niet echt een pretje, zo’n slang in je lichaam.

    Succes en hou de moed erin!

    Groetjes Naomi

  6. Reactie van Koos en Marleen:

    Hallo allemaal, ik heb gebeld met tante Marion en tante Liset. We leven met jullie mee en we denken aan jullie, heel veel sterkte en groeten van Koos en Marleen.

  7. Reactie van angelica ooteman:

    hoi die noel

    hoor van dave dat je weer even een dipie hebt,
    maar je komt er wel weer he,zeker met jouw humor hoor
    je bent en blijft een sterke westfries
    wens je veel sterkte met alles en hopen gauw weer op betere
    berichten

    groetjes de pa en ma van dave

  8. Reactie van Niels:

    He Noel,

    Hoorde gisteren van m’n vader dat het helemaal niet goed met je gaat. Oma vertelde vorige week al dat het minder ging, maar had er geen benul van dat het allemaal zo snel ging! Hoop echt dat je er weer een beetje bovenop komt. Je hebt al anderhalf jaar hard geknokt om weer de oude te worden en hoop heel erg dat het je nu weer lukt om uit het dal te kruipen. Heb in ieder geval onwijs veel respect voor je vechtlust en humor. Heel veel sterkte!!!

    groetjes Bodine en Niels

  9. Reactie van Roel de Waal:

    Hey Noel,

    Heel veel sterkte voor jou en je familie!!! Verder sluit ik me volledig aan bij de inhoud van alle berichten op je site.

  10. Reactie van Arjen:

    Hey man! Hopelijk gaat het inmiddels weer een beetje beter met je! Ben enorm onder de indruk! Ik leef met je mee man!
    Gelukkig hoef je niet tegen heug en meug in te eten, wat me best fijn lijkt!
    Hoe gaat het met je longen nu?
    Sterkte!!!!!!
    Arjen

  11. Reactie van Meintje:

    Hey Noel,
    We hebben echt super veel bewondering voor je (en je familie)! Heel veel sterkte, houd vast aan je positiviteit, dat siert je echt! groetjes Meintje en Gerrie

  12. Reactie van Ome Piet:

    Beste Noël en familie,

    Wij leven hier allemaal ontzettend met jullie mee.
    Onze gedachten zijn voortdurend bij jullie.
    Allemaal heel erg veel sterkte toegewenst.

    Veel liefs,
    Piet, Marion en Corné.

Leave a Reply