A.s. donderdag opname voor een PEG-sonde

Warm en benauwd.
Terwijl de meeste mensen blij zullen zijn met het heerlijke weer dat we op het moment hebben kijk ik alweer uit naar de periode dat het iets minder warm wordt. En dan vooral minder benauwd. Niet dat ik merk dat ik nu veel benauwder ben, maar het helpt me in ieder geval niet bij het soepeler ademen. Kortom kom maar op met het heerlijke koelere nazomerweer.

Vandaag was het weer tijd voor de wekelijke controle in het VUmc. Met de intentie om daarna door te gaan naar Zuidlaren. Kortom zondagavond zijn mijn ouders begonnen met het bij elkaar pakken van alle medicijnen en hulpmiddelen die ik nodig heb. Met als resultaat een hele auto vol rotzooi.
Dus vandaag, voor mijn doen, vroeg vertrokken richting het VUmc met de intentie om snel door te kunnen reizen naar Drenthe. Helaas bleek het niet zo snel te gaan als gehoopt, uiteindelijk was het pas 15.00uur voordat we weer in de auto zaten.

Dat had niet zozeer te maken met de snelheid van de mensen op de afdeling, maar met het feit dat ik moest wachten op de longarts. A.s. donderdag wordt ik namelijk voor een dagje opgenomen. Tijdens die opname wordt er een PEG-sonde geplaatst. Dat is een sonde die direct is aangesloten op de maag.

Het plaatsen van de sonde gebeurt onder een ‘roes’ door artsen van de afdeling ‘long-lever-darm’. Hierbij wordt er via mijn keel een slang naar mijn maag gebracht en dan gaan ze van binnenuit een gat maken naar buiten.

Omdat een dergelijke ingreep niet heel plezierig is, wordt die uitgevoerd onder een ‘roesje’. En dat roesje heeft weer effect op je ademhaling. En aangezien die bij mij niet heel erg optimaal is willen ze fiat hebben van de longarts. Helaas houdt de ingreep wel in, dat ik voor een dag wordt opgenomen. En daar ben ik niet zo heel erg happig op. Ik ben namelijk als de dood dat ze mij willen houden, wanneer ze zien hoe afhankelijk ik ben van anderen. Dus dat wordt a.s. donderdag/vrijdag me even groot houden en ze het idee geven dat Noel nog prima thuis kan bivakeren.

Gelukkig is het niet alleen ellende en last. Door de sonde krijg ik wel eindelijk de mogelijkheid om de kcal binnen te krijgen die ik dagelijks nodig heb. Want ondanks dat ik dagelijks enorm mijn best doe om voldoende kcal binnen te krijgen ben ik afgelopen week toch weer één kg kwijt geraakt. En het feit dat eten steeds minder leuk wordt helpt ook niet echt.

Verder lijkt het oefenen van de ademhalingsspieren zijn vruchten af te werpen. Althans de meter die wordt gebruikt om de spier te testen, gaf een beduidend hogere waarde aan. Dus nu kan de weerstand van het apparaatje iets omhoog. Zelf merk ik nog weinig van de toegenomen spierkracht maar dat schijnt normaal te zijn.

Nu een paar dagen Zuidlaren. Morgen bezoek van Fanny (zen gaat naar een festival in Odoorn en komt mij vooraf nog even opzoeken) en dan a.s. donderdag naar het VUmc voor de opname. Kortom weer genoeg te doen.

This entry was posted on maandag, juli 28th, 2008 at 5:53 and is filed under Leukemie. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can Geef een reactie, or trackback from your own site.

4 Responses to “A.s. donderdag opname voor een PEG-sonde”

  1. Reactie van Piet, Marion, Corné:

    Hoi Noël,

    Wij hebben vakantie met Corné en vieren die van huis uit.
    Morgen zijn we van plan naar ‘t strand te rijden, in de hoop dat we geen onweersbuien op onze kop krijgen. Hét kenmerk van een Hollandse zomer!
    Je plan was naar Zuidlaren te gaan, waar we je veel plezier wensen.
    Sterkte voor donderdag, en weet dat wij (en ik vermoed eigenlijk alle familie uit Roosendaal) altijd aan de zijlijn staan te roepen:
    “HUP NOëL!!!!!!!”

  2. Reactie van Arjen:

    Hoi Noël,

    Heel veel sterkte morgen en vrijdag met het hele sonde verhaal! Ik hoop van harte dat het je makkelijk af zal gaan om het ziekenhuis te overtuigen dat je bijna alles zelf kan! (Lach gewoon lief en ze zijn vast om!!)
    Ik zal aan je denken met het plaatsen van die sonde! Wel tof dat je dus wel sterkere longspieren hebt ontwikkeld!!!
    Ik hoop wel dat je na de ingreep weer kan gaan genieten van eten, i.p.v. het als enorme dagelijkse opdracht te hoeven zien!1!!

    Succes!!!!!!

  3. Reactie van Paula:

    Hey Noël,
    Ik hoop dat je het naar je zin hebt gehad in Zuidlaren.
    En ik wil je veel sterkte wensen voor morgen!
    Liefs, Paula

  4. Reactie van Tisa:

    Hey Noël!
    Hier Tisa, die vriendin van Fanny die tegenwoordig ook je blogs bijhoudt! Stiekem al een tijdje zonder ook maar een bericht achter te laten, tsss. Nou zet ‘m op komende tijd en ik hoop dat ze je vol vertrouwen weer aan je ouders meegeven!
    Groetjes, Tisa

Leave a Reply